Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

ISSF

Bolton Alimentari je aktivni član i jedan od osnivača ISSF-a (International Seafood Sustainability Foundation / Međunarodna fondacija za održivost morske hrane; http://www.iss-foundation.org), svetske neprofitne organizacije osnovane 2009. godine. Ona se sastoji od najautoritativnijih predstavnika međunarodne naučne zajednice, vodećih kompanija u industriji konzerviranja tune  i WWF-a (World Wildlife Fund). Njen cilj je da obezbedi dugoročnu održivost postojećih zaliha tune i njihovu održivu upotrebu, da smanji slučajni ulov i da promoviše zaštitu i zdravlje morskog ekosistema.

Strateški plan ISSF-a uključuje sledeće aktivnosti:

  1. Kontrolisanje i ograničenje ribolovnih kapaciteta putem stvaranja jedinstvenog registra aktivnih mrežnih ribolovaca i registrovanje svih brodova unutar IMO-a (International Maritime Organization / Međunarodna morska organizacija);
  2. Smanjenje slučajnog ulova drugih vrsta i nedorasle tune putem višegodišnjeg istraživačkog projekta koji uključuje studiju ribolova uvlačnim mrežama i verifikovanje novih tehnologija;
  3. Zaustavljanje ilegalnog, neprijavljenog i nekontroliranog ribolova;
  4. Proširivanje baze podataka i podržavanje nadzora zaliha tune;
  5. Poboljšanje mera posmatranja, nadzora i kontrole;
  6. Poboljšanje zdravlja zaliha tune kroz usvajanje specijalnih mera za svako jato.

U decembru 2011. godine ISSF je pokrenula projekt pod nazivom »Očuvanje tune«, najveći globalni projekat ikada pokrenut za zaštitu morskog ribolova. Ova inicijativa uključila je zajedničko delovanje WWF-a, Birdlife International (Međunarodna organizacija za očuvanje ptičjeg sveta), NOAA-e  (National Oceanic Atmospheric Administration / Državna uprava za okeane i atmosferu) i regionalne organizacije za upravljanje ribarstvom, pod pokroviteljstvom FAO-a. GEF (Global Environment Fund / Svetski fond za životnu sredinu), najveća međunarodna organizacija koja finansira projekte vezane za zaštitu životne sredine, za ovaj je projekt zagarantovala donaciju od 28 miliona dolara. Za dodatne informacije posetite http://iss-foundation.org i http://www.thegef.org.
Osim toga, ISSF je nedavno objavio ažurirani Izveštaj o stanju svetskog tunolova. Za dodatne informacije posetite http://www.iss-foundation.org/science/status-of-the-stocks/.

Bolton Alimentari se obvezao da će se pridržavati pokazatelja iz tog izveštaja i svih povezanih odluka.