Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

Ribolovna područja i metode

Tuna se većinom lovi u jatima u okeanima (Atlantskom, Tihom i Indijskom) između dve obratnice.
Više od 50% tune dolazi iz zapadnog Tihog okeana, a više od 80% njih čine dve vrste, tuna prugastih peraja i tuna žutih peraja.

U skladu sa politikom firme, Bolton Alimentari nabavlja različite vrste tuna ulovljenih različitim metodama u različitim okeanima, kako bi poštovao održivost zaliha tune i uravnotežio prednosti i nedostatke različitih ribolovnih metoda.

Kružna mreža plivarica (61% svetskog ulova tune)
je najmodernija metoda i najprikladnija za očuvanje tune. Ona uključuje upotrebu brodova ledenica dugačkih do 100 m što zahteva velika novčana ulaganja.
Kada se tuna uoči, sa velikih brodova spušta se u more mali brodić poznat kao skif. On služi kao fiksirana tačka na koju se spaja velika najlonska mreža koja može biti dugačka čak 2 km.
Kružnim manevrom broda spajaju se krajevi mreže, a mreža se zatvara i odozdo pa tako formira svojevrsnu vreću.
Mreža se dovlači do broda i podiže iz mora, zajedno sa ribom težine 700-800 kg koja se odmah prenosi u zamrzivače sa kapacitetom do 100 tona.

Sa jedne strane ova metoda nudi veću garanciju higijene i sledljivosti zahvaljujući trenutnom zamrzavanju ulova i smanjenje uticaja na životnu sredinu zbog manje potrošnje goriva brodova koji mogu ostati na moru 2-3 meseca. S druge strane, ova metoda otežava proces selekcije ulovljenih vrsta.
Ribari koji love ovom metodom mogu iskoristiti FAD (Fish aggregating devices / Sprave za gomilanje ribe), splavove i plutače sa odašiljačima koji mogu privući jata tune i olakšati ribolov. Korištenje FAD-ova posebno je kontroverzno jer povećava mogućnost slučajnog ulova drugih morskih vrsta i mlade tune.
Putem ISSF-a, Bolton Alimentari je predan smanjenju slučajnog ulova drugih morskih vrsta kroz proučavanje i poboljšanje sadašnjih ribolovnih metoda.
Više informacija

Ribolov štapom (10% svetskog ulova tune)
vrsta je gotovo zanatskog ribolova koja se većinom koristi u zemljama u razvoju. Odvija se nedaleko od obale i, zbog svojih karakteristika, obično završava ulovom manjih tuna. Ribari ''naoružani'' štapovima brodovima odlaze do područja gde ima tune. Tada u more bacaju male riblje mamce (većinom sardine) pomoću creva pod pritiskom čime stvaraju kovitlanje vode. U tom se trenutku u more spuštaju velike udice. Zbog uzburkane vode tune progutaju mamac pa se se podižu na brod gde se najčešće stavljaju u led.

Bolton Alimentari promoviše ovu vrstu ribolova na Solomonskim Ostrvima gde je, zajedno sa svojim tržišnim partnerom, modernizovao lokalnu flotu ugradnjom zamrzivača koji su usklađeni sa savremenim standardima zdravlja i higijene.

Dok sa jedne strane ova metoda smanjuje mogućnost slučajnog ulova, sa druge strane mane su joj velika potrošnja živog mamca (sardina) koja ugrožava održivost ribolova, samim tim i veći negativni uticaj na životnu sredinu kao posledicu smanjene efikasnosti metode ribolova  i veće potrošnje goriva po toni ulova.