Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

Solomonska ostrva

Bolton Alimentari ne želi da osiromaši zemlje u razvoju u kojima radi, već da doprinese razvoju lokalne ekonomije, u kojoj tuna često predstavlja jedno od najvećih bogatstava. Kako je proizvodnja u fabrici Cermenate u potpunosti bazirana na upotrebi prethodno  kuvanih fileta tunjevine, puno se radi na razvoju obrade sirovina (tune) u zemljama u razvoju u kojima je tuna ulovljena, što naravno ima veliki uticaj na lokalnu ekonomiju. Poverenje dato lokalnom stanovništvu da priprema tunjevinu služi za povećavanje njihovog stručnog znanja tokom dugogodišnje saradnje sa kompanijom Bolton Alimentari. Jedan od primera su Solomonska Ostrva, gde tunu love štapom. Zahvaljujući saradnji kompanije Bolton Alimentari sa lokalnim komercijalnim partnerom, omogućeno je:

  • Povećanje resursa i veština lokalnog stanovništva koji žive pretežno od riblje industrije;
  • Poboljšanje stanja lokalne ekonomije.

Solomonska ostrva su suverena država na jugu Tihog okeana, u Okeaniji, istočno od Papua Nove Gvinije. Sastoji se od oko hiljadu ostrva i pokriva površinu kopna od ukupno 28 hiljada kvadratnih kilometara, a glavni je grad Honiara. Solomonska ostrva su država u razvoju čija se ekonomija većim delom temelji na malim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i ribarstvu. Saradnja kompanije Bolton Alimentari sa lokalnim komercijalnim partnerom omogućila je povećanje vrednosti ovog ribolovnog područja, garanciju stabilnosti lanca snabdevanja i podsticanje lokalnih malih poduzetnika. To je omogućeno zahvaljujući:

  • Popravci i modernizaciji starih ribarskih plovila kako bi se prilagodila ribolovu štapom u skladu sa savremenim standardima bezbednostiosti hrane: flota sada ima 9 ribarica opremljenih zamrzivačima;
  • Proširenju i obnovi fabrike Soltai u kojoj je sada zaposleno više od 1000 meštana i koja predstavlja izvor prihoda i egzistencije za 7000 ljudi;
  • Kupovini i donaciji bolnici Helena Goldie u Mundi aparata za analizu krvi koja se do 2011. godine mogla obaviti samo u glavnom gradu Honiari (2 sata brodom ili 40 minuta avionom).