Dragoceni izvori

Izvor proteina.
Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, 100 g oceđene tunjevine osigurava desetinu dnevnih kalorijskih potreba odrasle osobe.

Lako probavljivi, takozvani “plemeniti” proteini su nužni za rast i izgradnju tkiva te nam kroz proces stanične obnove čuvaju zdravlje i vitalnost.

100 g tunjevine u maslinovom ulju sadrži 18,5 g proteina, što je više od količine koja se nalazi u svežem goveđem odresku iste težine. Ako uzmemo u obzir da je odrasloj osobi dnevno potrebno onoliko grama proteina kolika je njena težina u kilogramima, tunjevina je nesumnjivo idealno rešenje za dobro uravnoteženu, zdravu i laganu ishranu.

Budući da naša tunjevina ne sadrži nikakvo vezivno tkivo, lako je probavljiva te je bez problema mogu jesti i deca i starije osobe.

Proteini nekih riba su posebno bogate argininom, aminokiselinom koju telo koristi za sintezu nitroksida koji je odgovoran za pravilan rad kardiovaskularnog sistema i zaštitu arterijskih sudova od ateroskleroze. Neki mali peptidi imaju i antioksidacijski učinak.

Fosfor je jedan od najvažnijih minerala za naše telo te zajedno sa kalcijumom pridonosi zdravlju kostiju i zuba. Osim toga, fosfor ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže nervnog sistema.

Nutricionisti preporučuju unos 800 miligrama fosfora na dan. Budući da je tuna riba koja je najbogatija fosforom, 100 g tunjevine u maslinovom ulju obezbeđuje oko 20% dnevne potrebe za ovim mineralom.

Riba i Mediteranska ishrana

Pravilna ishrana u kombinaciji s aktivnim životnim stilom igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih patoloških bolesti, često zvanih ‘bolesti životnog stila’.

SAZNAJTE VIŠE

Dragocen izvor zdravlja

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, 100 g oceđene tunjevine osigurava desetinu dnevnih kalorijskih potreba odrasle osobe.

SAZNAJTE VIŠE

Za zdraviju i snažniju decu!

Riba je neophodna hrana za svakoga, a posebno za decu! Rio Mare tunjevina praktičan je i zdrav način uvođenja ribe u prehranu dece.

SAZNAJTE VIŠE

Zdravlje u samo par kalorija

Rio Mare proizvodi lakši su hranljiviji od mnogih namirnica koje se često nalaze na našem stolu: uporedili smo ih kako bismo Vam ponudili ukusne alternative.

SAZNAJTE VIŠE