Riba u Mediteranskoj ishrani

Pravilna ishrana, koja zajedno s aktivnim načinom života igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih i čestih bolesti, može se predočiti pomoću prehrambene piramide.

Namirnice kao što su žitarice, voće, povrće, maslinovo ulje, mlečni proizvodi i jogurt su temelji zdrave ishrane i trebaju se konzumirati svakodnevno ili čak dva puta dnevno.Namirnice koje se nalaze u srednjem delu piramide (belo meso, pečurke, sveži sirevi i riba) treba jesti dva ili više puta nedeljno. Konačno, na vrhu piramide nalazi se crveno meso i slatkiši koji bi se trebalo konzumirati jednom nedeljno. Riba ima ključnu ulogu u mediteranskoj ishrani. Naučni dokazi pokazuju da konzumiranje ribe u dovoljnim količinama u uravnoteženoj ishrani pomaže u očuvanju zdravlja.

Upravo zato što riba (i sveža i konzervisana) opskrbljuje naš organizam dragocenim hranjivim materijama, kao što su proteini visoke biološke vrednosti, mineralne soli i Omega-3 kiseline, nova piramida održive mediteranske ishrane, koju predlaže IFMeD, preporučuje konzumiranje barem dva obroka ribe nedeljno.

mediteranska piramida ishrane

Riba i Mediteranska ishrana

Pravilna ishrana u kombinaciji s aktivnim životnim stilom igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih patoloških bolesti, često zvanih ‘bolesti životnog stila’.

SAZNAJTE VIŠE

Dragocen izvor zdravlja

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, 100 g oceđene tunjevine osigurava desetinu dnevnih kalorijskih potreba odrasle osobe.

SAZNAJTE VIŠE

Za zdraviju i snažniju decu!

Riba je neophodna hrana za svakoga, a posebno za decu! Rio Mare tunjevina praktičan je i zdrav način uvođenja ribe u prehranu dece.

SAZNAJTE VIŠE

Zdravlje u samo par kalorija

Rio Mare proizvodi lakši su hranljiviji od mnogih namirnica koje se često nalaze na našem stolu: uporedili smo ih kako bismo Vam ponudili ukusne alternative.

SAZNAJTE VIŠE